Мени

Предмети

Национална платформа „Чувам те“


Исказивање интересовање за вакцинисањеМПНТ- распоред наставе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја | Република Србија

Моја школаЗУОВ

LOGO-VELIKI-5 | Завод за унапређивање образовања и васпитања

Календар

Октобар 2021
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Банери
Администрација


Претрага
Анкета

Резултати

О нама


ЛИЧНА КАРТА ШКОЛЕ
 

Назив: Основна школа  „Душан Јерковић Уча“
Адреса: Трг Светог Николаја 18, Шимановци
Тел/факс: +381 22 480235
е-мејл: [email protected]
website: http://ucasimanovci.nasaskola.rs/
Мaтични број:  
Општина: Пећинци
Округ: Сремски
Дан школе: 25. септембар
Директор: Снежана Станковић, проф
Број ученика: 515
Издвојена одељења: Деч, Карловчић, Сремски Михаљевци
Број ученика у издвојеним
одељењима:
244
Број запослених: 65
Језици који се уче у школи: Енглески језик, руски језик
Број смена у школи и начин
измене смена:           
Ученици у матичној школи и извдвојеним одељењима у Дечу и Карловчићу наставу похађају у две смене, а ученици у издвојеном одељењу у Сремским Михаљевцима похађају наставу само у првој смени.
 
 
МИСИЈА
 
Ми смо разуђена школа у којој је настава у стручно заступљена наставницима и учитељима који теже сталном стручном усавршавању  и  максимално се труде да своје знање на адекватан начин пренесу  ученицима.
 
 
ВИЗИЈА
 
Ми желимо да и даље наставимо да радимо на побољшању бриге о ученицима уз модернизацију наставног роцеса и даље опремање и уређење школског простора. У циљу повећања безбедности, мотивације ученика, бољих резултата и већег угледа школе.
  
 
ИСТОРИЈА ШКОЛЕ У ШИМАНОВЦИМА
 
                       Традиција школства у Шимановцима дуга је више од два века. Прва српска школа  изграђена и почела са радом 1775. године. Похађање ове школе било је обавезно за децу од 6 до 12 година.  Изменама у школским прописима од 1871. године одређено је да настава траје 6 година и да свака народна школа постаје јавна установа, коју могу похађати сва деца. Школа мења назив у Комунална народна школа чији назив носи до 1918. године када добија назив Државна народна школа у Шимановцима. Школске 1951/52. године почиње осморазредно основно школовање и школа носи назив Осмолетка- Шимановци све до 1956. године када мења назив у Осмогодишња школа- Шимановци. Школске 1954/55 године прва генерација је завршила осми разред .
1962/63. Године добија нови назив: Основна школа „Бранко Радичевић“ Шимановци.
                         Садашња школска зграда сазидана је 1964. године, а фискултурна сала и санитарни чвор 1970. Оснивањем васпитно- образовне организације „Партизански учитељ“ Пећинци 1978. године, наша школа мења назив у Основна школа „Душан Јерковић Уча“ Шимановци. Те исте године школа у Шимановцима постаје матична школа са подручним школама у Дечу, Карловчићу и Сремским Михаљевцима.


ПО ЊЕМУ ШКОЛА НОСИ ИМЕДушан Јерковић је рођен 2. фебруара 1914. године у Огару, код Пећинаца. Потиче из учитељске породице. После завршене основне школе, 1936. године завршио је учитељску школу, а затим отишао на службу. Прво учитељско место добио је у ужичком крају надомак Кадињаче, а затим је премештен у село Факовићи (Босна), где је службовао до Другог светског рата. Почетком Другог светског рата одређен је за командира Рачанске чете Ужичког партизанског одреда, а септембра 1941. за команданта Ужичког НОП одреда. Кад је ослобођено Ужице, створена је слободна територија са око сто хиљада становника, названа Ужичка република.  У офанзиви окупатора на ову територију, која је почела 25. новембра 1941. дошло је до повлачења партизанских снага. Одбраном Ужица, штитећи одступницу, командовао је Душан Јерковић. У неравноправној борби на  Кадињачи код Ужица, 29.новембра  1941. Раднички батаљон је извршио свој последњи задатак, али уз огромне људске губитке: погинуло је око 200 бораца, међу којима и Душан Јерковић.
За подвиг на Кадињачи  Душан Јерковић је 25. септембра 1944. године проглашен за народног хероја.
Дан школе обележава се сваке године 25. септембра, на дан када је Душан Јерковић проглашен народним херојем.
 
ШКОЛА ДАНАС
Основна школа ,, Душан Јерковић-Уча,, Шимановци  има у свом саставу још 3 издвојена одељења у Дечу, Карловчићу и Сремским Михаљевцима. Настава у Сремским Михаљевцима одвија се само од првог до четвртог разреда, док су матична школа и издвојена одељења у Дечу и Карловчићу потпуне основне школе. Након завршеног четвртог разреда деца из Сремских Михаљеваца путују у школу у Карловчић.
Реализацију наставног процеса отежавају ученици и наставици који путују на наставу аутобусима. У овим условима посебно је отежано извођење ваннаставних активности, допунске и додатне наставе, као и рад ученичких организација.
Оно по чему је школа препознатљива су резултати које ученици постижу на такмичењима у знању, стваралаштву и вештинама. Освојено је много први, других и трећих места на општинским и окружним такмичењима, као и на републичким такмичењима. Ученици учествују на разним ликовним и литерарним конкурсима. Генерације данашњих ученика настављају традицију претходник угенерација.
Велики број секција и разноврсност њиховог рада пружају ученицима могућност активног учешћа у ваннаставним активностима.
Посебна пажња се посвећује осетљивим категоријама, у виду помоћи око набавке уџбеника, хуманитарних акција и пружању додатне подршке у учењу (организовање допунских часова ради надокнаде пропуштених часова због нередовног похађања наставе). Осим тога, посебна пажња се посвећује развоју квалитета васпитно- образовног рада као и развијању компентенција ученика које су им потребне за живот у будућности.