Мени

Предмети

Уча за природу



Национална платформа „Чувам те“


Исказивање интересовање за вакцинисање



МПНТ- распоред наставе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја | Република Србија

ЗУОВ

LOGO-VELIKI-5 | Завод за унапређивање образовања и васпитања

Моја школа



Календар

Април 2024
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Банери




Администрација






Претрага




Анкета





Резултати

Обележавање Светског дана влажних станишта

Датум: 05. Februar 2022 19:29 Категорија: Новости


2.2.2022. Светски дан влажних станишта- Обедска бара



Сваке године, 2. фебруара, обележавамо Међународни дан мочварних станишта како бисмо подигли глобалну свест о великом значају ових станишта за опстанак људи и Земље.
Тема овогодишњег Светског дана влажних станишта је „Акција за људе и природу“.
Мочваре су колевка биодиверзитета, обезбеђују воду и омогућавају примарну производњу, и станишта су за многе врсте птица, сисара, гмизаваца, водоземаца, риба и бескичмењака. Главни разлози пропадања влажних станишта су свакако прекомерна експлоатација ових подручја, изградња канализације, урбанизација, загађење, интензиван развој пољопривредне инфраструктуре, исушивања и многе друге људске активности, као и климатске промене. Такво нарушавање станишта погађа сва жива бића која га насељавају.
У нашој непосредној околини налази се Обедска бара која је на листу Рамсарски заштићених подручја у свету доспела још давне 1977. године. И зато је овај дан био посвећен управо њој и нашим настојањем да покажемо нашим суграђанима део њене лепоте.
Ученици матичне школе од 1. до 4. разреда обележили су овај дан једносатном шетњом улицама нашег места. Уз креативно и маштовито израђене шешире са мотивима Обедске баре (бели и жути локвањ, бела рода, вилин коњиц, трска, рогоз, белоушка, жабе...), ученици су носили плакате којима су упознавали пролазнике са њеним значајем, као и са значајем самих влажних станишта. Лепотом шешира покушали су дочарати лепоту Обедске баре.
Шетњу смо завршили постављањем изложбе шешира у холу школе.
Ученици подручне школе у Дечу су израдом модела баре, плаката и ликовним радовима са мотивима Обедске баре, тј. њених становника, обележили овај дан.
Како је протекао данашњи дан можете видети у галерији.