Мени

Предмети

Уча за природу



Национална платформа „Чувам те“


Исказивање интересовање за вакцинисање



МПНТ- распоред наставе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја | Република Србија

ЗУОВ

LOGO-VELIKI-5 | Завод за унапређивање образовања и васпитања

Моја школа



Календар

Април 2024
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Банери




Администрација






Претрага




Анкета





Резултати

Дан акције за климу

Датум: 16. Maj 2021 12:57 Категорија: Новости


15.5.2021. Дан акције за климу


Екосистеми су различити делови земље састављени од живих бића (биљака, животиња и осталих организама) који међусобно комуницирају и комуницирају са својим неживим окружењем (клима, време, тло, сунце, атмосфера).
 
Постоје две главне врсте екосистема: копнени (копно) и водени (вода).
Ови екосистеми међусобно комуницирају и ослањају се једни на друге. Ако је један поремећен или оштећен, то може имати негативан утицај на све остале. Али ако су сви здрави, то може да створи здраво природно окружење.
 
Милионима година Земља је била у равнотежи. Али у последњих пар стотина година, људи раде ствари на Земљи које доводе системе у неравнотежу и чине да се планета прегреје. Отприлике као када тело заразити болест и реагује на температуру.
 
Па ... шта узрокује да земља ‘добије температуру’?
Земља је окружена слојем гасова који се назива атмосфера. Атмосфера штити Земљу попут великог покривача изолације. Такође упија топлоту од Сунца, одржава стабилну температуру Земље, посебно између ноћи и дана, тако да ноћу не постајемо прехладни, а дању преврући, помаже у формирању наших временских образаца и климе.
Али када у атмосферу унесемо превише угљен-диоксида, покривач постане предебео, а превише топлоте запне. Температуре почињу да расту.
 
Који су узроци за повећање концентрације угљен-диоксида у атмосфери?

  • Коришћење фосилних горива (угаљ, нафта и гас) из земље и њихово сагоревање ради стварања електричне енергије или горива. Ово гориво користимо за осветљење и грејање зграда, возимо неелектричне аутомобиле,  камионе и бродове и летимо авионима.
  • Штете које наносимо нашим природним ресурсима (попут шума и океана) који су способни да апсорбују део угљен-диоксида (попут природног клима уређаја).
  • Стављање штетних хемикалија у екосистем (које утичу на биљке и животиње)...
Све ове активности временом су довеле до тога да се земаљски системи избаце из равнотеже и прегреју. Резултат тога назива се глобално загревање.
А један од главних ефеката глобалног загревања зове се … "климатске промене"!
 
Шта значе климатске промене?
Екстремно време. Дужа топлија лета, дужи кишни периоди, суше и поплаве.
Море се загрева, што доводи до пораста нивоа мора. Ово утиче на подручја за узгајање животиња и риба, прети приморским градовима и неким малим острвима која могу да буду потопљена.
Све ово може на неким местима отежати живот и људима и животињама. Неке животиње и људи морају да се преселе у различите делове света да би пронашли нове начине за живот. Зовемо их „климатске избеглице“.
 
Шта ми можемо да учинимо?
Постоје две врсте ствари које можемо учинити:
-ствари које можемо учинити сами.
-и ствари које можемо да кажемо предузећима и владама да раде.

За више информација можете погледати видео презентацију коју је урадио Лазар Ђорђевић, ученик 4-2 кликом на ЛИНК.